Opět přinášíme jednoduchý návod pro čtenáře do rubriky Jak vybrat. Pití kávy je pro spousty lidí nezaměnitelným rituálem, bez kterého si nedokáží představit svůj den. Vypít si dobrý šálek kávy, či espressa, aniž byste museli jít do restaurace, není v dnešní době žádný problém. Patříte i vy mezi nadšené milovníky kvalitní kávy a chcete si pořídit doopravdy spolehlivý a zároveň výkonný kávovar? Zkuste se inspirovat našimi radami jak vybrat dokonalý kávovar.

Skvělý mlýnek se rovná vynikající káva

Na jemnosti a hrubosti namleté kávy vždy záleží. Hrubost namletého zrna přímo ovlivňuje výslednou chuť připravované kávy. Ideálně si namelte vždy jen tolik, kolik právě potřebujete kávy. Když je káva namletá až moc najemno může dojít k jejímu spálení což zanechá nepříjemnou pachuť. Naopak zase, když si ji namelete příliš nahrubo, voda přes ni poteče příliš rychle a ztratíte silné aroma kávy. Ideální doba extrakce (procházení vody kávou) by měla trvat 25–30 vteřin a objem výsledného nápoje by měl být cca 30 ml.

Základní typy kávovarů

Před tím, než se rozhodnete, jaký typ kávovaru koupíte, měli byste znát svoje kávové návyky a vědět co od nového přístroje vyžadujete. Pokud vám vyhovuje časté pití méně aromatické a chuťově ne až moc výrazné kávy, zkuste překapávače. Mletá káva se v něm pomalu zalévá horkou vodou a pod normálním tlakem překapává do konvice. Připravíte si velké množství ne až příliš silné kávy. Pokud milujete espresso určitě budete potřebovat kvalitní kávovar, kterých je na českém trhu velké množství.

Pro ty, kteří od kávy vyžadují silnou chuť, vůni a lahodnou pěnu jsou tu kávovary na tvorbu espressa nebo-li presovače. Espresso vzniká přepařením čerstvě namleté kávy pod vysokým tlakem, který by měl pdle většiny znalců dosahovat minimálně 9 barů. Většina kávovarů naštěstí disponuje už vyšším tlakem až 15 barů. Hodnota tlaku je důležitá, ale mnohem podstatnější je, aby ji kávovar během spařování udržel. Některé kávovary vytvoří dostatečný tlak pouze v první vteřině spařování a pak ho nechají klesnout. U presovačů hraje také důležitou roli teplota vody. Ta by se měla pohybovat mezi 88 a 92ºC.

Automatický kávovar

Automatická espressa ocení zvlášť osoby, které upřednostňují čerstvě namletou kávu a jednoduchou obsluhu. Automatické kávovary jsou jvybaveny mlýnky zrnkové kávy a vyšší modelové řady i nádobou na mléko, díky který lze velmi jednoduše vytvořit i oblíbené cappuccino nebo café latté. Většinou jsou to kávovary, které mají zabudovanou parní trysku a umí capuccino připravit stiskem jednoho tlačítka. Jejich obsluha je velmi snadná a díky zabudovanému displeji vás přístroj upozorní na nedostatek vody či kávy nebo i  na požadavek vyčištění mašinky. Je třeba kávovaru věnovat potřebnou péči a pravidelně jej čistit.

Kávovar na kapsle

Kapslové kávovary ocení hlavně milovníci kávy, kteří si nechtějí dělat starosti s její přípravou. Můj švagr tento typ kávovaru má a je s ním velmi spokojen. V obchodech koupíte širokou nabídku kapslí pro každou příležitost od nejsilnějších káv až po speciality v různé síle a s různými příchutěmi. Pomocí kapslových kávovarů si můžete uvařit i čaj. Obsluha kapslových kávovarů je velice jednoduchá a přístroje nevyžadují takřka žádnou údržbu.

Pákové kávovary

Pákové kávovary jsou vhodné pro přípravu kávy klasickým způsobem. Porci mleté kávy upěchujete do páky kávovaru a tu pak připojíte. Tento typ kávovarů je vhodný pro občasné vaření kávy nebo pro milovníky kávového rituálu. Používá se pouze mletá káva. Nevýhodou je nutnost mít už namletou kávu. Ideální je si předem namlít potřebné množství kávy. Lze tak dosáhnout nejlepší chuti kávy, ale zase za cenu vyšší pracnosti. Bez práce nejsou hold koláče. Výhodou těchto kávovaru je jejich nižší pořizovací cena. Důležitější součástí u pákových kávovarů je prostor pro nahřívání šálků na horní straně kávovaru. Nahřátý šálek zajistí, že káva rychle nevychladne. Pákové kávovary jsou vybaveny parní tryskou, pomocí které vyrobíte s trochou cviku mléčnou pěnu ohřejete a na-pěníte mléko, ale dá se využít i pro ohřívání nápojů. Některé tyto přístroje umí dávkovat vodu ze zabudované paměti nebo napůl automaticky připravovat cappuccino, latte macchiatto pomocí speciální konvičky pro tvorbu nápojů s mlékem.

Manuální kávovary

Manuální typ kávovaru je vhodný pro opravdové znalce a milovníka kávy. Při jeho obsluhování musíte mít už vyšší znalosti přípravy kávy. Musíte znát množství potřebné pro přípravu různě velkých šálků kávy. Tyto kávovary nemají mlýnek a ani si kávu samy nedávkují. Počítejte proto, že při větším množství šálků u těchto kávovarů strávíte o mnoho delší množství času. I půlhodinu. Tento druh kávovarů Vám může naopak přinést nezapomenutelný zážitek z pití kávy.

Design a funkce navíc

Asi si nekoupíte kávovar, který bude vypadat jako krabice z 70 let. Moderní design a vybrané barvy ušité na míru do Vaší kuchyně v kombinací s moderními funkcemi vždy vyhrajou. Moderní kávovary by měly umět nastavit výšku podstavce pro různé velikosti hrníčků. Mám kamarády, kteří milují tzv. picolo (italskou kávu) a další zase klasickou kávu v 0.25l hrníčku. Dle toho si vždy vybírejte přístroj, který budete pořizovat. Vybírejte vždy dle toho co Vám chutná a toho co opravdu upotřebíte.

e-book Jak nakoupit neprohloupit

Vybrat nejlepší kávovar